18 januari 2018• PERSBERICHT (LUMC.nl)

Maar liefst vier LUMC’ers kregen op 17 januari uit handen van Dieuwertje Blok een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Met het geld gaan ze onderzoek doen naar tweelingen die een placenta delen, schade na een hartinfarct, complicaties van een longembolie en biologische ritmes in bruin vet. Samen krijgen de onderzoekers ruim 1,4 miljoen euro.

Bas Heijmans (Moleculaire Epidemiologie) gebruikt zijn beurs van 530.000 euro om te achterhalen hoe het kan dat omstandigheden tijdens de zwangerschap een blijvende invloed hebben op de gezondheid van hart en bloedvaten van een kind. De sleutel ligt bij eeneiige, genetisch identieke tweelingen die samen één placenta delen: vaak delen zij die niet ‘eerlijk’ en krijgt één kind structureel te weinig voedingsstoffen.

Moleculaire pleister

Vlnr: Sander Kooijman, Anke Smits, Bas Heijmans en Erik Klok. Fotograaf Arnaud Roelofsz.

Heijmans heeft een vermoeden in welke richting te denken. “Het antwoord ligt waarschijnlijk in het geheugen van het genetisch materiaal. Tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder worden sommige genen uitgezet door ze af te plakken met een soort moleculaire pleister, terwijl andere genen juist actief blijven. Dat proces heet epigenetica. Ongunstige omstandigheden in de baarmoeder kunnen ertoe leiden dat die pleisters niet goed geplakt worden.”

Heijmans gaat samen met kinderartsen Enrico Lopriore, Arno Roest en Arjan Lankester, perinatoloog Monique Haak en kinderpsycholoog Jeanine van Klink in stamcellen van de tweelingen op zoek naar epigenetische verschillen en bekijkt twee jaar later hun hart en bloedvaten. Zo wil het team achterhalen welke epigenetische veranderingen al bij de geboorte kunnen vertellen welke kinderen extra zorg nodig hebben om gezond te blijven. Het LUMC is het landelijke verwijscentrum voor de behandeling van eeneiige tweelingen, levert topreferente perinatale zorg en is gespecialiseerd in de langetermijn-ontwikkeling van deze tweelingen. Aanstaande ouders komen vanuit het hele land naar Leiden.