FAQ items aan het laden...

Bericht NU.nl – We kunnen veel meer doen om veroudering tegen te gaan

Bericht NU.nl – We kunnen veel meer doen om veroudering tegen te gaan

Nieuwsbericht – NU.nl – 8 mei 2019

We worden steeds ouder, maar krijgen ook steeds meer ouderdomskwalen. Verschillende onderzoekers slaan de handen ineen om achteruitgang eerder te herkennen, af te remmen én te herstellen. Daarvoor kregen zij 8,5 miljoen euro. Negen vragen aan professor Eline Slagboom, hoogleraar Moleculaire Epidemiologie bij het LUMC.

Wat is precies het doel van het onderzoek?

Slagboom: “DuSRA-VOILA, zoals het onderzoek heet, is de grootste samenwerking van experts uit onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven op het gebied van veroudering.”

“We willen uitzoeken welke factoren bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden. En begrijpen waarom sommige mensen lang vitaal blijven, en anderen al op middelbare leeftijd last hebben van meerdere ouderdomskwalen.”

“Ons onderzoek richt zich op drie peilers: achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, slijtage afremmen en de opgelopen schade herstellen. Het uiteindelijke doel is dat ouderen meer jaren in gezondheid doorbrengen.”

Hoort die achteruitgang er niet gewoon bij?

“Ouderdom gaat inderdaad gepaard met fysieke slijtage. Maar niet alle achteruitgang is onvermijdelijk. Goede voeding, beweging, een gezond bioritme en niet te veel stress werken in op je cellen en weefsels en kunnen schade voorkomen.”

Lees verder

2019-05-09T08:07:55+01:00

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant