vrijdag 11 oktober 2019 |  AVROTROS | Radio EenVandaag 

De stokoude Indiase monnik Swami Sivananda claimt 123 jaar oud te zijn. Zijn grootste geheim: heel veel yoga en een leven lang zonder seks. Maar helpt seksuele onthouding wel om zo oud te worden? Nee, is het antwoord.

Een celibaat als medicijn voor de ouderdom. Volgens de monnik uit Calcutta, die in zijn paspoort 1896 als geboortejaar heeft staan, is dat een van zijn grootste geheimen om gezond te blijven.

Monnik Swami Sivananda in 2016

Bron: AFP
Monnik Swami Sivananda (claimt 123 te zijn) in 2016

Kinderen houden je niet jong

Maar wat blijkt uit de wetenschap? Het wel of niet hebben van seks heeft geen invloed op hoe oud je wordt. Dat zegt verouderingswetenschapper en schrijver van het boek Het geheim van de schildpad, David van Bodegom.

Hij voegt iets toe: “Vrouwen die heel oud werd, hadden gemiddeld minder kinderen dan vrouwen die minder oud werden”. Het krijgen van kinderen heeft dus wel invloed op hoe oud je wordt. Dit komt waarschijnlijk doordat het krijgen van kinderen het opvoeden veel energie kost. Veroudering is een proces van het lichaam dat slijt van het leven zelf. Als je dat lijf minder intensief gebruikt, gaat het langer mee”

Kijk vooral of je veel oude mensen in je familie hebt

Wat zijn dan wel de factoren die ervoor kunnen zorgen dat deze monnik zo stokoud kan worden? Volgens Niels van den Berg, die onderdeel is onderzoeksgroep van prof. Eline Slagboom aan het LUMC en zich vooral bezighoudt met families waarin mensen extreem oud worden, kunnen er allerlei zaken meespelen.

Gezond eten, voldoende bewegen, geen stress, niet roken, voldoende slapen en het voorkomen van eenzaamheid. Daarbij zegt hij: “Waar ik niks over kan zeggen is of de monnik uit een langlevende familie komt, waarvan we weten dat het een belangrijke indicator is van ‘langlevendheid'”.

Een leven lang zonder seks kan natuurlijk wel veel langer voelen.

Link naar het radiofragment