NIEUWSBERICHT Zorg & Zekerheid – 3 juni 2022
Sommige mensen van 85 springen nog zo op de fiets. Anderen hebben op hun 60ste allerlei kwalen. Hoe kan dat? En nog belangrijker: kun jij ervoor zorgen dat jij tot die eerste groep behoort? Eline Slagboom, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan het LUMC, geeft inzicht in wat echt werkt om gezond en vitaal ouder te worden.

Eline Slagboom houdt zich al dertig jaar bezig met onderzoek naar veroudering. Ze is oprichter van de Leiden Lang Leven studie en voorzitter van DuSRA-VOILA, het grootste samenwerkingsverband van experts op het gebied van veroudering in Nederland. Diverse onderzoekscentra en organisaties doen hieraan mee, waaronder ook Zorg en Zekerheid als enige zorgverzekeraar.

Is aftakeling écht onvermijdelijk?

“Helaas is veroudering is écht onvermijdelijk”, zegt Eline. “Door alles wat we doen om te overleven – ademen, eten, drinken – beschadigen onze cellen. Die beschadiging is de oorzaak van veroudering en kunnen we niet voorkomen.”

Het goede nieuws is dat we de schade beperken door gezond te leven. “Op momenten dat we weer trek krijgen – we ‘overvoeren’ onszelf dus niet – of als we bewegen, worden de beschadigde cellen afgebroken en kunnen stukjes daarvan opnieuw worden gebruikt. Beschadigde cellen worden dan als het ware gerecycled en opnieuw gebruikt. Zo zorgen we er eigenlijk voor dat de uiteindelijke hoeveelheid cellen die beschadigt minder is, dan wanneer we wél ongezond zouden leven. Verouderen gebeurt dan nog steeds, maar in mindere mate.”

Lees verder