Achtergrond:

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vaccinaties op oudere leeftijd niet erg functioneel zijn om de ouderen te beschermen tegen infectieziekten, wat voornamelijk wordt veroorzaakt door veroudering van het immuunsysteem.

Mijn onderzoek:

Binnen mijn PhD project onderzoeken we of tijdige vaccinaties op middelbare leeftijd succesvol zijn en mogelijk zorgen voor verbeterde geheugenimmuniteit tegen infectieziekten op oudere leeftijd. In dit project proberen we inzicht te krijgen in de immunologische fitheid van mensen van middelbare leeftijd, tussen de 50 en 65 jaar.

Allereerst onderzoeken we de effecten van geslacht en chronische CMV (Cytomegalovirus) infectie op het immunologische fenotype op middelbare leeftijd. Daarnaast hebben we twee verschillende vaccinatie studies uitgevoerd bij mensen van middelbare leeftijd; een primaire vaccinatie tegen meningokokken en een booster vaccinatie tegen gordelroos. Uiteindelijk proberen we biomarkers te vinden die de immunologische fitheid op middelbare leeftijd kunnen voorspellen.

Interessante bevindingen tot nu toe:

Ons onderzoek laat grote effecten van geslacht op het immunologische fenotype op middelbare leeftijd zien. Mogelijk hebben mannen op deze leeftijd een meer verouderd immunologisch fenotype, wat mogelijk versnel kan worden door infectie met CMV. Deze bevindingen zijn inmiddels gepubliceerd in Scientific Reports: DOI:10.1038/srep26892.

Wat maakt het verouderingsonderzoek interessant:

Veroudering van de populatie brengt hele directe gevolgen met zich mee, niet alleen op het gebied van infectieziekten en vaccinaties, maar voor de hele samenleving. Binnen het verouderingsonderzoek wordt aan hele concrete en maatschappelijk betrokken vraagstukken gewerkt, waar ik graag mijn steentje aan bij draag.

Instituten:

  1. Centrum voor infectieziekten bestrijding (Cib), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
  2. Afdeling Reumatologie and Klinische Immunologie, Transitionele Immunologie Groningen (TRIGR), UMCG

Contact:

marieke.van.der.heiden@rivm.nl