Achtergrond

Fysiek functioneren verslechtert tijdens het ouder worden. Er is veel onderzoek gedaan naar het behoud van spiermassa, maar de laatste jaren wordt meer en meer duidelijk dat spierkwaliteit veel belangrijker is voor het behoud van fysiek functioneren. Spierkwaliteit is alleen nog steeds een verwarrende term, omdat het op meerdere manieren uitgedrukt kan worden. De makkelijkste manier om spierkwaliteit uit te drukken is door spierkracht te delen door spiermassa.

Mijn onderzoek

In mijn onderzoek kijk ik op ingewikkeldere manieren naar spierkwaliteit. Ik doe dit via metingen van mitochondriële functie, fasehoek, MRI-scans en electromyografie. Ik heb spierkwaliteit onderzocht in verschillende groepen ouderen, met wisselende niveaus van fysiek functioneren.

Belangrijkste bevindingen tot nu toe

De belangrijkste bevinden van mijn onderzoek zijn: (1) een nieuwe medische voeding verbeterde mitochondriële functie en loopsnelheid in ondervoede ouderen, (2) inname van vitamine B6 en plantaardige eiwitten (en geen dierlijke eiwitten) is gerelateerd aan een betere fysieke functie in een grote groep ouderen, en (3) fasehoekmetingen zijn gerelateerd aan fysiek functioneren in gezonde, fragiele en ondervoede ouderen. Deze resultaten laten zien dat er meerdere wegen zijn om spierkwaliteit te verbeteren in ouderen.

Wat maakt het verouderingsonderzoek interessant?

De heterogeniteit van veroudering en de algemene acceptatie van veroudering.

Heterogeniteit: wat verklaart het verschil tussen de 65-jarige, die de hele dag op haar stoel zit, depressief en in slechte fysieke conditie en de 93-jarige, die gelukkig is, nog steeds erg actief is in zijn gemeenschap, en met twee stappen tegelijk de trap op loopt?

Publieke acceptatie: op de een of andere manier accepteren we vaak dat er een maximum is aan levensduur (~ 100 jaar) en gezonde levensuur(~ 80 jaar). Ik vraag mensen graag hoe oud ze zouden willen worden. Ik ben verrast door de antwoorden die ik krijg, omdat het meestal ongeveer 80 jaar oud is. Als we de neiging om een bepaalde maximale leeftijd te accepteren kunnen omzeilen, kunnen we de eerste stap zetten naar succesvol ouder worden.

Contact

pol.grootswagers@wur.nl