Oud worden is een persoonlijk proces en gaat gepaard met fysieke slijtage. De laatste jaren is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat niet alle achteruitgang onvermijdelijk is. Er kan steeds meer gedaan worden aan veroudering en daarom gaat een groot team van artsen, biologen, voedingsdeskundigen en epidemiologen de komende jaren onderzoeken welke factoren bijdragen aan gezond ouder worden.

DuSRA-VOILA is een samenwerking van negen onderzoeksinstituten (waaronder vijf academische ziekenhuizen) en acht private partijen. Het is de grootste samenwerking op het gebied van veroudering. In het verouderingsproces verschillen ouderen enorm van elkaar en naarmate ze ouder worden,  worden de biologische verschillen groter. De kalenderleeftijd wordt minder belangrijk dan de biologische leeftijd. Bij sommige ouderen kun je aan de buitenkant zien dat ze fragiel zijn, maar bij de meesten is het moeilijk te voorspellen hoe ze er fysiek aan toe zijn en hoe groot de problemen zijn.

Binnen de samenwerking DuSRA-VOILA gaan onderzoekers en bedrijfsleven onderzoek doen naar drie pijlers om de achteruitgang bij ouderen eerder te herkennen, het verval af te remmen en opgelopen schade te herstellen. Met de kennis die gevonden wordt moeten ouderen meer jaren in gezondheid kunnen doorbrengen.

Er wordt gezocht naar Biomarkers van de biologische leeftijd. Dit zijn signaalstoffen in het lichaam die aangeven wat de conditie is van iemand. Bijvoorbeeld stoffen die duidelijk maken hoe het met de darmen, de spieren,  de stofwisseling en het bloed gesteld is. Ondanks de grote verschillen krijgen ouderen met een aandoening grotendeels dezelfde behandelingen en medicijnen, terwijl ze er heel verschillend op reageren.  We willen in de nabije toekomst in bloed en cellen meten welke 50+er risico loopt op een snelle veroudering en hoe we door, op de persoon toegesneden leefstijladvies, de veranderingen stimuleren die nodig zijn voor gezonde spieren, darmen en stofwisseling. Voor mensen die al schade hebben opgelopen door veroudering ontwikkelen we behandelingen om verouderde cellen te verwijderen uit weefsels.