FAQ items aan het laden...

Twintig jaar lang leven in Leiden

Twintig jaar lang leven in Leiden

13 juni 2018• NIEUWSBERICHT LUMC

Corpus Leiden was op zaterdag 9 juni 2018 het toneel voor een bijzondere bijeenkomst: 430 deelnemers aan de Leiden Lang Leven Studie kwamen bij elkaar voor een deelnemersdag.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) praatten hen bij over diverse facetten van het verouderingsonderzoek: het centrale onderwerp van de Leiden LangLeven Studie (LLS). Na een introductie van prof. dr. Eline Slagboom over de wetenschappelijke inzichten die twintig jaar onderzoek heeft opgeleverd en hoe gebruik van lichaamsmateriaal en gegevens is georganiseerd, vertelde prof. dr. Jacobijn Gussekloo over de grote onderlinge variatie tussen ouderen en gevolgen daarvan voor passende zorg.

Dr. Diana van Heemst legde uit wat de invloed van stress is op een gezonde veroudering.  Ook de verhalen over de mechanismen van het lange gezonde leven, over herstel van spieren als je op middelbare leeftijd meer beweegt en gezonder gaat eten en over 200 jaar overerving van langlevendheid werden met veel enthousiasme ontvangen.

Leiden LangLeven Studie

De Leiden LangLeven Studie heeft de afgelopen 15 jaar bijna 1000 broers en zusters met een leeftijd boven de 90 jaar gevolgd , inclusief hun kinderen en de partners van hun kinderen. Familieleden in een deel van deze 420 families bereikt  al generaties achter elkaar een extreem hoge leeftijd (boven de 100 jaar). De studie is ontworpen om genetische en biologische mechanismen van gezond oud worden en langlevendheid te achterhalen en de  interactie met de omgeving te bestuderen.

2024-03-29T12:59:52+01:00

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant