Volkskrant – Interview Eline Slagboom door Ellen de Visser – 24 april 2019

Onderzoek naar gezond ouder worden op de planning: ‘We kunnen meer doen tegen verval’

Over gezond ouder worden is nog lang niet alles bekend. Onderzoekers gaan de komende jaren samenwerken om achteruitgang bij ouderen eerder te herkennen en verval af te remmen. ‘Er zijn ouderen aan wie je aan de buitenkant de fragiliteit kunt zien maar bij velen is het een raadsel hoe zij er aan de binnenkant aan toe zijn.’

 

Ouderdom gaat gepaard met fysieke slijtage maar niet alle achteruitgang is onvermijdelijk, zo blijkt de laatste jaren uit wetenschappelijk onderzoek. ‘We kunnen veel meer sleutelen aan de veroudering dan we lang hebben gedacht’, zegt de Leidse hoogleraar Eline Slagboom, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek. Daarom gaat een omvangrijk team van artsen, biologen, voedingsdeskundigen en epidemiologen de komende jaren uitzoeken welke factoren bijdragen aan gezond ouder worden. ‘Bij jonge mensen doen we veel aan preventie, maar bij ouderen komen we pas in actie als ze in het ziekenhuis belanden of medicijnen nodig hebben’, zegt Slagboom, die het onderzoek zal leiden.

advertentie

Deskundigen van negen onderzoeksinstellingen (waaronder vijf academische ziekenhuizen) en acht private partijen slaan de handen ineen met drie doelstellingen: de achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, het verval afremmen en opgelopen schade herstellen. Met die kennis moeten ouderen meer jaren in gezondheid kunnen doorbrengen. ‘Elke oudere heeft een persoonlijk biologisch systeem en daar is nu te weinig aandacht voor’, zegt Slagboom.

Lees het hele artikel